Trajektorie životních i profesních cest můžou vést přímo anebo můžou být trochu křivolaké s různými zákoutími a oklikami. Je skvělé, co si na nás život přichystá za změny a výzvy. To podstatné je, že na konci je spokojený a naplněný - nejen ten - profesní život. Následující příběhy osobností z řad absolventů a absolventek AMU, jsou toho příkladem.
Co můžou mít společného dvě tak na první pohled rozdílné profese jako fotografování a výroba cidru? Překvapivě dost. „Obě jsou kreativní - s technickým zázemím a s nutností vypořádat se se situací v daný moment za každou cenu. Ale samozřejmě je to zároveň úplně jiný svět,“ říká Jáchym Kliment, který vedle toho, že na FAMU vystudoval fotografii a stále se jí věnuje, provozuje také Cidrerii v Dobřichovicích. „Měl jsem to štěstí i neštěstí, že se mi v obou případech z koníčků stala práce, kterou nicméně stále dělám rád. Výroba cidru má vzhledem k sezónnosti trochu jasněji daná období v roce, po které se jí musím věnovat, kdežto na focení si můžu najít čas téměř ‚kdykoliv‘,“ popisuje Jáchym s tím, že se mu tak pracovní priority neustále proměňují. Jáchymovo profesní směřování ovlivnilo jednak to, že vyrůstal v intelektuálně založené rodině, zároveň v sobě ale objevil i chuť tvořit něco více hmatatelného. „Tak jsem ještě před maturitou na Střední průmyslové škole grafické složil zkoušky na traktor a vyrazil pomáhat jako dobrovolník do jednoho z prvních jablečných sadů v českém bio zemědělství. Nepil jsem pivo ani víno, a tak bylo výzvou zkusit vyrobit první cidre čistě pro vlastní spotřebu,“ popisuje začátek cesty, na jejímž konci stojí nápoj vlastní výroby. Během pár let dostal možnost zpracovat celou úrodu a později i sklizně z dalších bio sadů. „Mezitím jsem v rámci FAMU odjel na stáž do Francie, kde jsem si potvrdil, že naturální výroba cidru je v podstatě umění a kruh se tak uzavřel,“ dodává. Přestože se Jáchym sám věnuje více oborům najednou, je přesvědčen, že úzce zaměření specialisté jsou stále velmi potřeba. „Denně se setkávám s novou problematikou, kterou bych se třeba rád naučil, ale vím, že na to už nikdy nenajdu v životě čas, tak ji raději přenechám nějakému odborníkovi, který tu časovou investici již udělal. Zároveň si ale myslím, že multioborová práce je velmi přínosná. Umožňuje pozorovat věci z různých úhlů a tím dělat inovace, lepší rozhodnutí, zajímavější věci a tak dál,“ vysvětluje s tím, že jeho samotného na tom, že se věnuje více činnostem najednou, baví právě ta šíře záběru. „Díky ní se člověk nikdy nenudí, vyhýbá se rutině, protože dělá vlastně pořád něco jiného. A mě baví se neustále něco učit, vymýšlet a pak to realizovat,“ poznamenává. Chtěl by si tedy ještě vyzkoušet a naučit něco nového? „Bezpochyby. Myslím, že deset let je odpovídající čas, aby člověk trochu pronikl do oboru a poznal mantinely - jak svoje, tak dané profese. Takže určitě ještě něco přidám,“ uzavírá Jáchym Kliment.
7. června 2023
Akademie múzických umění v Praze
Malostranské náměstí 259/12
118 00 Praha 1
IČ: 61384984
DIČ: CZ61384984
ID datové schránky: ikwj9fx